Sumčí škvarky
Rybář Milan Rozsypal má za sebou řadu rybářských výprav – do Skandinávie, Mongolska, Španělska, Indie nebo také na Sibiř. V Apetýtu se podělil o recept na sumčí škvarky.
Budete potřebovat:
- 1 vykostěného a staženého sumce
- sůl
- pepř
- sladkou červenou papriku
- Solamyl nebo hladkou mouku
- sádlo nebo olej
Postup:
- Čerstvé rybí maso (bez kostí) nakrájíme na kostičky.
- Optimální velikost je od 1,5 do 3 cm.
- Pak maso nasolíme a necháme odležet 1 až 5 hodin.
- Následně maso lehce opepříme a zlehka poprášíme červenou paprikou, aby získalo načervenalou barvu škvarků.
- Na závěr ho obalíme v mouce nebo v Solamylu.
- Ten vytvoří křupavou krustu, která je více podobná škvarkům.
- Po této přípravě můžeme připravené maso vložit do rozpáleného sádla nebo oleje.
- Maso necháme osmahnout dozlatova ze všech stran.
- Po vytažení má podobu opravdových škvarků.
- Odkládáme ho na talíř vyložený papírovou utěrkou, která vysaje zbytek sádla nebo oleje.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor

Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.