Kroupy s fazolemi, čili šumajstr
Šumajstr, někdy nazývaný také šulimajs, je na přípravu jednoduchý, přitom je chutný a vydatný! Je podobný šouletu. Zda šoulet pochází z tohoto krajového pokrmu nebo naopak, asi přesně nezjistíme. Ať je to tak nebo onak, šumajstr je chuťově vynikající pokrm, který je vhodný pro toto postní období.
Suroviny na čtyři:
300 g krup
200 g fazolí
2 bobkové listy
3 kuličky nového koření
5 kuliček pepře
200 g cibule
400 g škvarků
4 stroužky česneku
mletý pepř
sůl
2 lžíce vepřového sádla
Postup:
Fazole přes noc namočíme. Pak k nim přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř a uvaříme je. Osolíme, až když jsou fazole měkké.
Kroupy uvaříme zvlášť v osolené vodě.
Na sádle zpěníme cibulku, přidáme škvarky a prohřejeme.
Kroupy smícháme s fazolemi, podle chuti dosolíme, opepříme, přidáme utřený česnek a vmícháme cibuli se škvarky.
Celková doba přípravy trvá přibližně 2 hodiny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.