Oškvarkové krajance ze Strážnice
K času zabíjaček patří tradičně také dobře vypečené škvarky či oškvarky. A právě ty jsou součástí dnešního receptu. Zalistovali jsme Kuchařkou tradičních pokrmů na Slovácku a přinášíme vám recept na Oškvarkové krajance.
Budete potřebovat:
- 500 g hladké mouky
- 150 ml mléka
- 1 polévkovou lžíci moučkového cukru
- ½ kostky kvasnic
- 300 g mletých škvarků
- 1 vejce
- sůl
- celý kmín na posypání
Postup:
- Z trochy vlažného mléka, cukru a kvasnic připravíme kvásek.
- Mouku smícháme v míse se solí, přidáme vejce, škvarky, vzešlý kvásek a zbytek vlažného mléka.
- Vypracujeme vláčné těsto a necháme vykynout.
- Na pomoučeném válu rozválíme těsto na plát.
- Vykrajujeme kolečka nebo trojúhelníky, které klademe na vymazaný plech.
- Posypeme celým kmínem.
- Pečeme dozlatova na 200 stupňů.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.