Oškvarkové krajance ze Strážnice

K času zabíjaček patří tradičně také dobře vypečené škvarky či oškvarky. A právě ty jsou součástí dnešního receptu. Zalistovali jsme Kuchařkou tradičních pokrmů na Slovácku a přinášíme vám recept na Oškvarkové krajance.

Budete potřebovat:

  • 500 g hladké mouky
  • 150 ml mléka
  • 1 polévkovou lžíci moučkového cukru
  • ½ kostky kvasnic
  • 300 g mletých škvarků
  • 1 vejce
  • sůl
  • celý kmín na posypání

Postup:

  1. Z trochy vlažného mléka, cukru a kvasnic připravíme kvásek.
  2. Mouku smícháme v míse se solí, přidáme vejce, škvarky, vzešlý kvásek a zbytek vlažného mléka.
  3. Vypracujeme vláčné těsto a necháme vykynout.
  4. Na pomoučeném válu rozválíme těsto na plát.
  5. Vykrajujeme kolečka nebo trojúhelníky, které klademe na vymazaný plech.
  6. Posypeme celým kmínem.
  7. Pečeme dozlatova na 200 stupňů.
zdroj: Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.