Gravče na tavče. Vyzkoušejte balkánskou pochoutku

Gravče na tavče je makedonský pokrm, rozšířený po celém Balkáně. Existuje spousta receptů, jak ho připravit.

Ingredience
  • 400 g suchých bílých fazolí
  • 2 velké cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 mrkev
  • 1 čerstvá červená paprika
  • 1 bobkový list
  • 1 lžíce koření typu vegeta
  • 2 lžíce paprikové pasty nebo rajčatového protlaku
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • olej
  • mletý pepř, sůl
  • klobása nebo jiná uzenina, resp. uzené maso (podle chuti)
  • petrželka

Fazole namočíme do studené vody a necháme je přes noc nabobtnat.

Vodu slijeme, zalijme čerstvou, přidáme bobkový list a uvaříme je do měkka.

Oloupanou cibuli nakrájíme a na oleji ji osmahneme. Jakmile začíná růžovět, přidáme na plátky nakrájený česnek, mletou papriku, na drobné kostičky nakrájenou čerstvou papriku i mrkev, paprikovou pastu nebo rajčatový protlak, osolíme, opepříme, ochutíme vegetou, podlijeme vývarem z fazolí, promícháme a pod poklicí podusíme cca 10 minut.

Do této směsi přidáme měkké fazole, promícháme, podle chuti, dosolíme a směs dáme do zapékací misky nebo pekáče. Přikryjeme alobalem a ve vyhřáté troubě zapečeme cca 30 minut při 180 °C.

Hotový pokrm posypeme najemno nakrájenou petrželkou.

Vhodnou přílohou je pečivo. K fazolím před zapékáním můžeme přidat uzeninu nebo kousek uzeného masa či slaniny.

Připravujeme-li větší množství, je dobré do pekáče vrstvit uvařené fazole se zeleninovou směsí. Tento pokrm je výborný ještě před tím, než ho zapečeme. Když však porovnáme chuť před a po zapečení, zjistíme, že chuť zapečených fazolí je nesrovnatelně lepší.

autor: Mirka Kuntzmannová | zdroj: Český rozhlas Plzeň