Gravče na tavče. Vyzkoušejte balkánskou pochoutku
Gravče na tavče je makedonský pokrm, rozšířený po celém Balkáně. Existuje spousta receptů, jak ho připravit.
- 400 g suchých bílých fazolí
- 2 velké cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 mrkev
- 1 čerstvá červená paprika
- 1 bobkový list
- 1 lžíce koření typu vegeta
- 2 lžíce paprikové pasty nebo rajčatového protlaku
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- olej
- mletý pepř, sůl
- klobása nebo jiná uzenina, resp. uzené maso (podle chuti)
- petrželka
Fazole namočíme do studené vody a necháme je přes noc nabobtnat.
Vodu slijeme, zalijme čerstvou, přidáme bobkový list a uvaříme je do měkka.
Oloupanou cibuli nakrájíme a na oleji ji osmahneme. Jakmile začíná růžovět, přidáme na plátky nakrájený česnek, mletou papriku, na drobné kostičky nakrájenou čerstvou papriku i mrkev, paprikovou pastu nebo rajčatový protlak, osolíme, opepříme, ochutíme vegetou, podlijeme vývarem z fazolí, promícháme a pod poklicí podusíme cca 10 minut.
Do této směsi přidáme měkké fazole, promícháme, podle chuti, dosolíme a směs dáme do zapékací misky nebo pekáče. Přikryjeme alobalem a ve vyhřáté troubě zapečeme cca 30 minut při 180 °C.
Hotový pokrm posypeme najemno nakrájenou petrželkou.
Vhodnou přílohou je pečivo. K fazolím před zapékáním můžeme přidat uzeninu nebo kousek uzeného masa či slaniny.
Připravujeme-li větší množství, je dobré do pekáče vrstvit uvařené fazole se zeleninovou směsí. Tento pokrm je výborný ještě před tím, než ho zapečeme. Když však porovnáme chuť před a po zapečení, zjistíme, že chuť zapečených fazolí je nesrovnatelně lepší.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.