Marocká kapustová polévka s cizrnou
V pátečních receptech zveme nově ke speciálu o polévkách. Zavítáme do kuchyně Světlany Synákové, autorky kuchařky Atlas polévek.TA se s námi podělila o recept na Marockou kapustovou polévku s cizrnou.
Budete potřebovat:
- ½ malé kapusty
- 1 mrkev
- 1 větší cibuli
- 1 velké rajče (nebo půlku konzervy krájených rajčat)
- 2 hrsti předem uvařené cizrny
- vývar z uvařené cizrny
- menší kousek skořice
- asi 5 cm kousek zázvoru, nakrájený nadrobno
- 2-3 hřebíčky
- 1 lžičku římského kmínu
- 1 lžičku drceného koriandru
- ½ lžičku cayennského pepře
- 1 polévkovou lžíci sladké mleté papriky
- čerstvý koriandr nebo petrželku
- olivový olej
- sůl
Postup:
- V hrnci s tlustým dnem zahřejeme olivový olej a přidáme celé koření a zázvor.
- Chvíli opékáme, až se koření rozvoní.
- Přidáme cibuli nakrájenou na tenká půlkolečka.
- Až cibule zesklovatí, přidáme mleté koření, nakrájenou mrkev, petržel a také rajčata.
- Chvilku všechno dusíme.
- Přidáme kapustu nakrájenou na čtverečky, cizrnu, vývar.
- Podle potřeby přidáme vodu, osolíme a necháme pod pokličkou aspoň půl hodiny pomalu vařit.
- Polévka by měla být dost hustá a lehce pikantní.
- Ke konci varu přidáme polovinu zelených bylinek, zbytek necháme na ozdobu.
- Podáváme s čerstvou pitou nebo kouskem kváskového chleba.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.