Kořeněný sirup
V adventním i nadcházejícím vánočním čase si můžete vychutnat kořeněný svařák, proto pro vás máme recept na kořeněný sirup. Ten lze použít jak do grogu, tak do svařáku.
Budete potřebovat:
- ½ kg cukru
- ⅓ vanilkového lusku
- 3 kousky skořicové kůry vcelku
- 1 lžíci hřebíčků
- 3 kuličky nového koření
- 3 tobolky kardamomu
- 1 lžíci rozinek
- kůru z citronu
Postup:
- Cukr nejprve v kastrolu necháme za stálého míchání zkaramelizovat.
- Jakmile bude mít zlatavou barvu, zalijeme půl litrem vody a necháme veškerý karamel rozpustit.
- Přidáme koření, rozinky, citronovou kůru a nehcáme pět minut vařit.
- Poté vypneme a necháme do druhého dne louhovat.
- Následně přecedíme a nalijeme do čistých lahví.
Pro přípravu svařáku stačí zahřát potřebné množství vína a přidat sirup podle chuti, podobně připravíme i grog.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.