Jednoduché noky s vejcem
V dnešních apetýtových receptech se zaměříme na noky. Připravují se v různých variantách v řadě světových kuchyní. Například v Německu, Rakousku, Maďarsku, Slovinsku či Itálii.
Jako příloha se podávají k nejrůznějším omáčkám. Najdeme je také v polévce. A v Itálii se například také zapékají se sýrem. My z Kuchařky tradičních pokrmů na Slovácku vybíráme recept na Jednoduché noky s vejcem z Vlčnova.
Budete potřebovat:
- 150 g hrubé mouky
- 100 g polohrubé mouky
- 200 ml vody
- sůl
- 3-5 vajec
- špek
- 1 lžíci sádla
Postup:
- Do hrubé mouky přidáme špetku soli, promícháme, zalijeme vlažnou vodou a vypracujeme hutné těsto.
- Podle potřeby přidáme hrubou nebo polohrubou mouku.
- Hrubé mouky by mělo být více než polohrubé.
- Z těsta vykrajujeme lžičkou noky, které házíme do osolené vroucí vody.
- Mezitím si v kastrolu rozpustíme lžíci sádla, na kterou dáme roztopit na kousky nakrájený špek a podle chuti rozklepneme 3-5 vajíček.
- Zamícháme a necháme částečně zhoustnout.
- Vajíčka osolíme a oheň vypneme v době, kdy jsou vejce ještě částečně nesražená.
- Do vajíček vsypeme uvařené sázené noky, které s vejci dobře promícháme.
- Podáváme s hlávkovým salátem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.