Lečo od Číči

V dnešních apetýtových receptech se pomyslně přeneseme do měsíce lásky, tedy do května. Alespoň tak to vypadá podle receptu, který nám zaslala posluchačka Jaroslava. 

Píše:

Posílám poměrně starý recept, ke kterému se váže příběh našeho pana souseda. Jak se lidově říká, kdysi se na stará kolena zamiloval a domů si přivedl starší korpulentní dámu. Z lásky jí říkal Číča. Uměla výborné lečo, které zavařovala. Oba jsou už 30 let po smrti, já ale Lečo od Číči dělám pořád.

Na „láskyplné“ lečo od paní Jaroslavy tedy potřebujeme:

  • 2 ½ kg rajčat
  • 2,40 kg paprik  
  • 20 dkg oleje
  • 20 dkg cibule
  • 10 dkg cukru
  • 5 dkg kmínu
  • 6 dkg soli

Postup:

  1. Vše se podusí a nakonec přidá 1 balíček (může být i méně) červené mleté papriky.
  2. Prochladlé se plní do sklenic a steriluje při 80 stupních asi 15 minut. 

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.