Pluma se zelím

Pokračování seriálu Jak vaří kuchař? s Jakubem Škaroupkou.

Na Plumu se zelím potřebujete (cca na 5 porcí):

  • ½ kg vepřové plumy
  • 1 hlavkové zelí 
  • 5 červených paprik (kapií)
  • 1 cibulku
  • 100 ml balzamikového oleje
  • 2 hrstičky kaparů

Postup:

  1. Hlávkové zelí vcelku upečeme v troubě, asi hodinu na 150 stupňů.
  2. Po vychladnutí nakrájíme na klínky a na troše oleje opečeme na pánvi.
  3. Plumu osolíme, opepříme a na pánvi zprudka rychle opečeme, z každé strany asi tři až čtyři minuty.
  4. Na ohni, nad sporákem nad plamenem, opečeme rychle papriky.
  5. Poté je dáme do hrnce a zakryjeme folií a zapaříme.
  6. Půjdou pak snadněji loupat.
  7. Oloupané papriky nakrájíme najemno a dáme na pánev.
  8. Přidám kapary a cibulku, také nakrájené najemno.
  9. Přidáme balzamikový olej a vytvoříme salsu neboli omáčku.
  10. Zelí dáme na talíř, hotovou plumu nakrájíme na tenké plátky a přidáme salsu.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.