Pluma se zelím
Pokračování seriálu Jak vaří kuchař? s Jakubem Škaroupkou.
Na Plumu se zelím potřebujete (cca na 5 porcí):
- ½ kg vepřové plumy
- 1 hlavkové zelí
- 5 červených paprik (kapií)
- 1 cibulku
- 100 ml balzamikového oleje
- 2 hrstičky kaparů
Postup:
- Hlávkové zelí vcelku upečeme v troubě, asi hodinu na 150 stupňů.
- Po vychladnutí nakrájíme na klínky a na troše oleje opečeme na pánvi.
- Plumu osolíme, opepříme a na pánvi zprudka rychle opečeme, z každé strany asi tři až čtyři minuty.
- Na ohni, nad sporákem nad plamenem, opečeme rychle papriky.
- Poté je dáme do hrnce a zakryjeme folií a zapaříme.
- Půjdou pak snadněji loupat.
- Oloupané papriky nakrájíme najemno a dáme na pánev.
- Přidám kapary a cibulku, také nakrájené najemno.
- Přidáme balzamikový olej a vytvoříme salsu neboli omáčku.
- Zelí dáme na talíř, hotovou plumu nakrájíme na tenké plátky a přidáme salsu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.