Domácí chléb ze Žítkové

Pomoc s láskou i hospodářstvím, rady mladým i starým, chudým i bohatým. Bílá magie a hluboká znalost síly bylin. To vše je spojeno se Žítkovou na Slovácku a fenoménem takzvaných Žítkovských bohyň.

A právě do žítkovské krajiny se dnes vydáváme pro recept. Opět listujeme Kuchařkou tradičních pokrmů na Slovácku. Konkrétně pro vás máme tip na Domácí chléb.

Budete potřebovat:

  • 1 kg mouky (750 g bílé, 250 g tmavé žitné)
  • 375 g brambor
  • 1 kostka kvasnic
  • voda
  • sůl
  • kmín

Postup:

  1. Do mísy prosejeme mouku, uděláme dolík, do něj přidáme kousek namočeného kvásku (buď z minulého chleba, nebo si 3 dny před pečením smícháme malé množství vody a vařených brambor a necháme stát).
  2. Kvasnice, vodu a zpracujeme v řídké těsto.
  3. Necháme tři hodiny odpočinout.
  4. Nastrouhané uvařené brambory, sůl a kmín postupně vmícháme do odpočinutého těsta, dokud nezhoustne do středně hustého těsta.
  5. Necháme odpočinout další dvě hodiny.
  6. Na prkně převálíme, pak dáme do moukou vysypané ošatky a necháme ještě podle potřeby vykynout.
  7. Poté dáme na pomoučený plech do rozpálené trouby.
  8. Aby se vytvořila kůrka, potřeme na povrchu vodou.
  9. Pečeme asi hodinu a třičtvrtě.
zdroj: Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.