Sirup z meruněk

Už jste upekli meruňkový táč? Udělali meruňkové knedlíky a džemy? A zavařené meruňky už jsou u vás doma také všude?

Nebojte, nejste v tom sami. Taková je totiž realita mnohých domácností těchto dní. A i když o meruňkách možná teď už nechcete ani slyšet, je dobře, že je máte. Meruňky totiž obsahují řadu prospěšných látek. Pomáhají zlepšit imunitu a krvetvorbu. Prospívají naší pokožce, vlasům, nehtům, srdci i nervové soustavě. A tak vám v apetýtových receptech k vašim meruňkovým receptům přidáváme také recept na meruňkový sirup. 

Budete potřebovat:

  • 1 kg velmi zralých meruněk
  • ½ kg třtinového cukru
  • ½ litru vody
  • šťáva z jednoho citronu
  • 1 lžička kyseliny
  • citronové
  • lahev nebo zavařovací
  • skleničky

Postup:

  1. Meruňky omyjeme, odpeckujeme a vložíme do hrnce.
  2. Zasypeme je polovinou cukru a zalijeme citronovou šťávou.
  3. Hrnec přiklopíme a necháme meruňky asi půl hodiny odstát, pustí šťávu.
  4. Poté přidáme vodu a vaříme meruňky do změknutí.
  5. Následně je rozmixujeme, přidáme zbylý cukr a lžičku kyseliny citronové.
  6. Prohřejeme, aby se cukr rozpustil.
  7. Ještě horké nalijeme do sklenic.
  8. Pro hladší sirup můžeme směs přepasírovat přes síto.
  9. Uchováváme na chladném a tmavém místě. 

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.