Sirup z rybízu
Na českém území se začal pěstovat počátkem 16. století. Jeho název pochází z arabského slova ribás, což znamená rebarbora. No a tento název se pak přenesl, jak možná tušíte, na rybíz.
Z něj se totiž vyráběla náhražka rebarborového sirupu, ovšem neméně zdravého. A právě recept na rybízový sirup nabízíme v dnešním Apetýtu. Použít na něj můžete jak rybíz červený, tak i černý.
Budete potřebovat:
- rybíz (černý nebo červený)
- cukr
- voda
Postup:
- Rybíz obereme a omyjeme.
- Dáme do hrnce a rozmačkáme.
- Zalijeme vodou, aby byl ponořený.
- Přikryjeme a necháme 24 hodin odležet na teplém místě.
- Poté přes gázu scedíme.
- Snažíme se vymačkat všechnu šťávu.
- Podle množství vymačkané šťávy si připravíme množství cukru.
- Na 1 litr šťávy potřebujeme asi 700 g cukru.
- Šťávu s cukrem vaříme až do varu a poté asi 20 minut.
- Při vaření vzniká pěna, tu sesbíráme.
- Poté necháme odstát asi 15 minut a nalijeme do sklenic, uzavřeme, uložíme naležato.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.