Tlačenka podle krumvířského starosty
Tradice, kroje, folklor, cimbál, soutěž verbířů, víno, tanec, zpěv a také místní lahůdky. I to slibuje 31. ročník festivalu Kraj beze stínu v Krumvíři na Břeclavsku.
Návštěvníky přivítá už o tomto víkendu 15. a 16. června. Do Krumvíře proto míříme i s našimi dnešními apetýtovými recepty. A i když máme léto, podobně jako ve známých filmových Postřižinách vás zveme na zabíjačku a tlačenku podle starosty Jaroslava Komosného.
Budete potřebovat:
- vepřové plecko
- ovar
- kůže
- játra
- jazyk
- půlku hlavy
- mrkev, petržel a celer
- nové koření
- celý pepř
- česnek
Postup:
- Do hrnce o obsahu asi dvacet litrů nalijeme 10 litrů vody.
- Přidáme hrstku soli.
- Dáme vařit všechno maso kromě jater, ta přidáme později.
- Přidáme k tomu také očištěnou kořenovou zeleninu a koření, které si dáme do plátna, abychom to posléze nemuseli pracně vybírat.
- Až bude maso měkké, ale ne rozvařené, přidáme játra.
- Vytáhneme z hrnce všechny suroviny.
- Maso nakrájíme na větší kousky, tučnější části na menší kousky, játra také na větší kousky.
- Kůže pomeleme najemno na mlýnku s česnekem.
- Přidáme k masu, promícháme, nalijeme litr a půl vývaru, přisolíme, přidáme pepř, majoránku.
- Poté vezmeme tlačenkové střevo, naplníme, zavážeme, dáme do vývaru povařit na 10 minut.
- Pak vytáhneme, opláchneme ve studené vodě, aby nebyl povrch mastný, a dáme na plech a mírně zatížíme.
- Necháváme vychladnout.
- Poté podáváme jen tak s chlebem, případně s octovým nálevem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka