Pomazánka z vajec a brambor

Slovácko, Uherskohradišťsko nebo Největší z Pierotů. To vše je spojeno se spisovatelem Františkem Kožíkem. A také s místem, na které vás zveme v dnešních apetýtových receptech.

Kulinářský tip nás totiž tentokrát vede do Hluku na Slovácku. Pocházel odtud otec Františka Kožíka a on sám se tímto místem často inspiroval. Konkrétně například v historickém románu Na dolinách svítá. Proslavil v něm Hluckou tvrz. V románu z ní udělal sídlo vymyšleného hrdiny hejtmana Šarovce. A tvrz není samozřejmě jediným místem, které v Hluku stojí za to navštívit. Pokud do Hluku zavítáte, vynechat byste určitě neměli například také Babí horu. Přírodní památkou byla vyhlášena v roce 1998. V oblasti se nacházejí chráněné ohrožené rostliny i živočichové.

A právě z Hluku pochází recept na výtečnou pomazánku z vařených vajec a brambor.

Budete potřebovat:

  • 1 vařené vejce
  • 1 malá vařená brambora
  • 1 malá cibulka
  • kysaná smetana
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Vejce, bramboru i cibulku nastrouháme na jemném struhadle.
  2. Babičky dávaly jen kysanou smetanu, nahradit ji ale můžeme i majonézou.
  3. Vše smícháme a dochutíme solí a pepřem.
zdroj: Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku

    Nejnovější recepty

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

    Karin Lednická, spisovatelka

    kostel_2100x1400.jpg

    Šikmý kostel 3

    Koupit

    Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.