Křenová máčka ze Slovácka
Zajímavosti Slovácka, tradiční život Moravy. Právě to sledujeme v našem vysílání a také v apetýtových receptech. Každý čtvrtek tak listujeme Kuchařkou tradičních pokrmů na Slovácku. A dnes jsme pro vás vybrali křenovou máčku.
Budete potřebovat:
- 1 lžíce másla nebo sádla
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžička cukru
- 200 ml smetany
- 300 ml vody
- 3 lžíce strouhaného křenu
- sůl
Postup:
- Z másla či sádla a mouky připravíme světlou zásmažku, zalijeme vodou, osolíme, přisladíme a povaříme.
- Poté přilijeme sladkou smetanu a nakonec přidáme nastrouhaný křen.
- Po přidání křenu omáčku už nevaříme.
- Podáváme například s uzeným a knedlíkem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.