Křenová máčka ze Slovácka

Zajímavosti Slovácka, tradiční život Moravy. Právě to sledujeme v našem vysílání a také v apetýtových receptech. Každý čtvrtek tak listujeme Kuchařkou tradičních pokrmů na Slovácku. A dnes jsme pro vás vybrali křenovou máčku.

Budete potřebovat:

  • 1 lžíce másla nebo sádla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička cukru
  • 200 ml smetany
  • 300 ml vody
  • 3 lžíce strouhaného křenu
  • sůl

Postup:

  1. Z másla či sádla a mouky připravíme světlou zásmažku, zalijeme vodou, osolíme, přisladíme a povaříme.
  2. Poté přilijeme sladkou smetanu a nakonec přidáme nastrouhaný křen.
  3. Po přidání křenu omáčku už nevaříme.
  4. Podáváme například s uzeným a knedlíkem.
zdroj: Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.