Milostě z Bánova
Včera začala pro katolické věřící postní doba. A ta je specifická právě i v oblasti jídelníčku. Do postní doby, tedy do období před Velikonocemi, patří například pečení specifického pečiva. Asi nejznámější jsou jidáše, mazance či beránci. Ovšem kdysi, a možná pro mnohé i dnes, je to také především období přípravy božích milostí.
Budete potřebovat:
- 5 vajec
- 5 lžic rumu
- 5 lžic kyselé husté smetany
- špetka soli
- špetka mletého cukru
- 10 g kvasnic
- 400 g polohrubé mouky
- tuk na smažení
- cukr moučka a vanilkový cukr na obalení
Postup:
- Na vál nasypeme mouku a uprostřed vytvoříme důlek.
- Do něj rozdrobíme kvasnice, ke kterým přidáme vejce, rum, cukr, kysanou smetanu.
- Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu.
- Vypracujeme vláčné těsto o něco řidší než na nudle.
- Dáme ho na desku a nožem nakrájíme na kousky na velikost asi malého vejce.
- Bochánky zpracujeme rukou.
- Rozvalujeme na co nejtenčí placky.
- Rádlem rozkrájíme střed milostí asi na 2 cm široké proužky.
- Prsty vezmeme za každý druhý proužek a vkládáme do horkého tuku.
- Smažíme po jednom v malém kastrůlku, aby tvary nebyly veliké a rozložené.
- Jakmile milost zrůžoví, otočíme ji.
- Horké posypeme z obou stran cukrem s vanilkou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka