Pstruzi v aspiku s křenovou omáčkou
podle paní Mirky
Suroviny:
2 pstruzi o hmotnosti cca 300 g
1/8 l bílého suchého vína
1 citrón
1 sáček instantní želatiny
5 kuliček celého pepře
2 kuličky nového koření
sůl
Na omáčku:
50 g strouhaného křenu
250 ml kysané smetany
citrónová šťáva
špetka cukru
sůl
Postup:
Vodu smícháme s vínem, přidáme koření a vložíme do ní osolené a citrónovou šťávou pokapané pstruhy a necháme je v tekutině 10 –15 minut stát. Vody dáme jen tolik, aby byly ryby potopené. Potom je uvaříme doměkka. Měkké vychladíme, stáhneme z nich opatrně kůži a potřeme je želatinou, připravenou podle návodu. Když želatina ztuhne, potřeme jí ryby ještě jednou. Takto upravené pstruhy urovnáme na mísu a obložíme čerstvou nebo nakládanou zeleninou. Podáváme s křenovou omáčkou.
Příprava omáčky: Smetanu rozšleháme, ochutíme ji citrónovou šťávou, cukrem, osolíme a vmícháme nastrouhaný křen.
Příloha: chléb, pečivo
Celková doba přípravy cca 2 hodiny (včetně tuhnutí želatiny)
2 porce
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.