Zadělávané kuře
podle paní Mirky
Suroviny:
600g kuřecích prsíček
1 malý květák
2 středně velké mrkve
1 malý pórek
1 lžička sušeného tymiánu
10 zrnek koriandru
špetka mletého muškátového květu
250 ml sladké smetany
citrónová šťáva
sůl
petrželka
Na jíšku:
60 g másla
60 g hladké mouky
Postup:
Omyté maso nakrájíme na kostky 3x3 cm, květák rozebereme na
růžičky, mrkev a pórek nakrájíme na špalíčky. Vše vložíme do nádoby, zalijeme vodou, přidáme sůl, tymián a koriandr. Vaříme pomalu do změknutí. Měkké maso a zeleninu vyjmeme, vývar procedíme a necháme vychladnout. Z másla a mouky připravíme ve větší nádobě světlou jíšku a za stálého míchání ji podléváme téměř studeným vývarem. Přidáváme ho jen tolik, aby vznikla hustá omáčka, kterou ještě krátce povaříme. Do hotové omáčky vrátíme maso a zeleninu, promícháme, ochutíme citrónovou šťávou a muškátovým květem. Na konec omáčku zjemníme smetanou, silně ji zahřejeme, ale už nevaříme.
Příloha: jemné karlovarské knedlíky, malé žemlové knedlíčky, kynuté knedlíky nebo slané rohlíky
Celková doba přípravy cca 1 hodina
4 – 6 porcí
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka