Bezinkový likér
podle paní Mirky
Suroviny:
2 kg bobulí bezinek
900g cukru krupice
2 vanilkové cukry
100 ml silné instantní kávy
500 ml rumu
1 litr vody
Postup:
Očištěné, omyté a osušené bobule bezinek nasypeme do větší nádoby. Zalijeme 1 l vody a pod poklicí přivedeme k varu a vaříme 5 minut. Rozvařenou směs necháme prochladnout a poté ji přecedíme přes plátno. Vykapanou šťávu nalijeme zpět do nádoby, přidáme cukr a za občasného míchání přivedeme k varu. Pomalu vaříme ještě 5 minut. Pak přidáme vanilkový cukr a opět 2 minuty povaříme. Nakonec přilijeme silnou instantní kávu a dále nevaříme.
Do úplně studené směsi přidáme rum, promícháme a nalijeme do lahví. Uložíme v chladu a temnu.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://zlin.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://zlin.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.