Zadělávané kedlubny
podle Mirky Kuntzmannové.
Suroviny na 4 porce:
- 2 větší kedlubny
- 1 středně velká cibule
- 1 polévková lžíce másla
- mletý pepř
- 1 kávová lžička kmínu
- sůl
- máslová jíška na zahuštění
- vývar na podlití (možnost přípravy i z kostky)
- petrželka
Postup:
Mladé listy z kedlubnů otrháme, spaříme vařící vodou a najemno nakrájíme. Kedlubny oloupeme a nakrájíme na nudličky. Na másle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme připravené kedlubny, kmín, osolíme, opepříme, podlijeme malým množstvím vývaru a pod poklicí dusíme. Když je kedluben téměř měkký, přidáme nakrájené spařené mladé listy, zalijeme vývarem, zamícháme a povaříme ještě asi 5 minut. Na závěr zahustíme máslovou jíškou a ještě krátce povaříme. Před podáváním posypeme najemno nakrájenou petrželkou.
Podáváme s vařenými bramborami nebo se slaným pečivem.
Poznámka: tento pokrm můžeme zjemnit malým množstvím sladké smetany.
Celková doba přípravy cca 40 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.