Zadělávané kedlubny

podle Mirky Kuntzmannové.

Suroviny na 4 porce:

  • 2 větší kedlubny
  • 1 středně velká cibule
  • 1 polévková lžíce másla
  • mletý pepř
  • 1 kávová lžička kmínu
  • sůl
  • máslová jíška na zahuštění
  • vývar na podlití (možnost přípravy i z kostky)
  • petrželka

Postup:

Mladé listy z kedlubnů otrháme, spaříme vařící vodou a najemno nakrájíme. Kedlubny oloupeme a nakrájíme na nudličky. Na másle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme připravené kedlubny, kmín, osolíme, opepříme, podlijeme malým množstvím vývaru a pod poklicí dusíme. Když je kedluben téměř měkký, přidáme nakrájené spařené mladé listy, zalijeme vývarem, zamícháme a povaříme ještě asi 5 minut. Na závěr zahustíme máslovou jíškou a ještě krátce povaříme. Před podáváním posypeme najemno nakrájenou petrželkou.

Podáváme s vařenými bramborami nebo se slaným pečivem.

Poznámka: tento pokrm můžeme zjemnit malým množstvím sladké smetany.

Celková doba přípravy cca 40 minut.