Sváteční slepičí polévka
podle Mirky Kuntzmannové.
Suroviny na 8 porcí:
- 1 slepice (nejlépe i s drůbky) o hmotnosti cca 1 – 1,5 kg
- 300 g hovězího žebra
- 250 g kořenové zeleniny
- 1 čerstvá zelená paprika
- 2 rajčata
- 70 g rajčatového protlaku
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 1až 2 žampiony
- 1 cibule
- 5 kuliček celého černého pepře
- vlasové nudle
- petrželka
- sůl
Postup:
Očištěnou a rozpůlenou slepici dáme do hrnce a přidáme hovězí maso. Slepičí drůbky, osolíme, zalijeme vodou a pod poklicí vaříme pomalým varem cca 90 až 120 minut. Potom přidáme očištěnou a omytou kořenovou zeleninu, očištěné houby (vše nakrájené na úzké proužky), nakrájenou papriku, rajčata a cibuli, česnek, rajčatový protlak, mletou papriku a pepř. Polévku dále vaříme, až je maso měkké; to trvá ještě cca 30 minut.
Měkké maso vyjmeme. Polévku přecedíme do jiné nádoby a zavaříme do ní vlasové nudle. Přidáme nakrájené maso ze slepice, drůbky a část scezené zeleniny. Posypeme jemně nakrájenou petrželkou.
Poznámka: Vařené hovězí maso můžeme použít při přípravě hašé, omáček či jako lehkou večeři s křenem nebo hořčicí.
Celková doba přípravy cca 3 hodiny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.