Kuřecí prsa s pomerančovou omáčkou

podle Mirky Kuntzmannové.

Suroviny na 4 porce:

  • 8 ks kuřecích prsíček
  • 1,5 dl pomerančové šťávy (může být i džus)
  • 1 pomeranč
  • 20 g hnědého přírodního cukru
  • 1 polévková lžíce ostré hořčice
  • 40 g másla
  • 2 polévkové lžíce oleje
  • 1 kávová lžička škrobu
  • 1 polévková lžíce vegety nebo podobného dochucovacího koření

Postup:

Do pánve dáme polovinu uvedeného množství másla a olej. V rozpáleném tuku z obou stran opečeme kuřecí prsíčka, která jsme předem otřeli vlhkým ubrouskem, lehce naklepali a mírně osolili. Z každé strany opékáme cca 6 - 8 minut.

Opečené maso odložíme na teplý talíř nebo mísu. Do výpeku nalijeme pomerančovou šťávu, přidáme nastrouhanou kůru z dobře omytého pomeranče, cukr, hořčici a povaříme asi 3 minuty. V malém množství studené vody rozmícháme škrob, a touto směsí zahustíme omáčku. Zjemníme zbylým máslem a na závěr do omáčky vložíme na tenké plátky nakrájený pomeranč. Omáčku už jen prohřejeme.

Maso naservírujeme na talíře a přelijeme horkou omáčkou a obložíme plátky pomeranče. Na jednu porci jsou počítány 2 ks kuřecích prsíček.

Nejvhodnější přílohou je dušená nebo vařená rýže.

Celková doba přípravy cca 30 minut.