Opilé uzené
podle paní Mirky Kuntzmannové.
Suroviny na 4 - 6 porcí:
- 600 g uzené vepřové kýty
- 100 g nastrouhaného pikantního sýra (pivní sýr, niva…)
- 2 celá vejce
- 150 ml světlého piva
- 3 – 4 lžíce hladké mouky
- 1 vrchovatá lžíce čerstvých lístků oregana nebo lžička sušeného
- podle potřeby sůl (Solit opatrně, maso i sýr jsou již slané.)
- sádlo nebo olej na smažení
Postup:
V míse našleháme vejce spolu s pivem, moukou, strouhaným sýrem a oreganem. Ve vzniklém těstíčku obalujeme cca 1 cm silné plátky uzené kýty a po obou stranách smažíme v rozpáleném sádle nebo oleji dozlatova.
Doporučená příloha: bramborová kaše, šťouchané brambory, chléb a saláty z čerstvé zeleniny.
Celková doba přípravy: 40 minut.
Doporučení: V těstíčku můžeme obalit třeba i plátky sekané, salámu nebo lilku či cukety. Ostatní postup je stejný.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.