Bramborová roláda se špenátem

podle paní Mirky

Suroviny:

700 g ve slupce vařených brambor
1 vejce
200 g hrubé mouky
100 g pšeničné krupice
sůl

Na náplň:

400 g mraženého špenátového protlaku
1 malá cibule
1 lžíce oleje
několik lžic mléka nebo smetany
2 stroužky česneku
mletý pepř
strouhanka
sůl

Postup:

Nejprve si připravíme náplň. Na oleji zpěníme cibuli a přidáme „povolený“ špenátový protlak. Na mírném ohni pod pokličkou jej necháme rozmrazit. Zjemníme mlékem nebo smetanou, přebytečnou vodu vydusíme. Na závěr osolíme, opepříme a vmícháme prolisovaný česnek. Je-li náplň příliš řídká, zahustíme ji strouhankou.
Studené vařené brambory oloupeme, prolisujeme, přidáme vejce, mouku, krupici, osolíme a vypracujeme těsto. Rozdělíme jej na 2-3 díly. Z každého vyválíme placku o síle 4 mm, potřeme ji do 3/4 náplní, srolujeme a konce dobře uzavřeme. Vaříme v páře nebo ve vodě 20 minut. Hotové rolády vyjmeme a nakrájíme na úhledné plátky. Podáváme jako samostatný pokrm, sypané na másle osmaženou strouhankou, častěji však jako přílohu zejména k pečené drůbeži.

Celková doba přípravy cca 1 1/2 hodiny

6 – 8 porcí

autoři: odborník , Mirka Kuntzmannová

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.