Vepřové kotlety s paprikami
podle Mirky Kuntzmannové
Suroviny:
4 vepřové kotlety s kostí po cca 200 g
1 cibule
1 lžíce sádla
50 g rajčatového protlaku
1 lžička mleté sladké papriky
1 lžíce mouky
2 čerstvé papriky
masový vývar
200 ml sladké smetany
Sůl
Postup:
Kotlety otřeme mokrou utěrkou, na okrajích je nařízneme, naklepeme, osolíme a v rozpáleném oleji je zprudka opečeme po obou stranách. Opečené maso vyjmeme, do tuku dáme najemno nakrájenou cibuli, zpěníme ji, zaprášíme moukou smíchanou s mletou paprikou a krátce osmahneme. Potom podlijeme vývarem, přidáme rajčatový protlak, zamícháme, vložíme zpět opečené maso a na nudličky nakrájené očištěné papriky. Pod poklicí dusíme do měka. Na závěr přilijeme smetanu, zamícháme, podle chuti osolíme a velmi krátce povaříme.
Příloha: noky, těstoviny, jemné knedlíky, vařené brambory, pečivo
Poznámka: pro pikantnější chuť lze použít alespoň jednu pálivou papriku nebo feferonky.
Celková doba přípravy cca 45minut
4 porce
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.