Kuře nadivoko

podle paní Mirky

Suroviny:

4 plátky kuřecích prsíček po cca 120 g
1 větší cibule
1 polévková lžíce oleje
2 kávové lžičky bramborového škrobu (solamyl)
1 malá plechovka sterilovaných žampiónů
2 bobkové listy
4 kuličky nového koření
4 kuličky celého pepře
2 jalovčinky
snítka tymiánu nebo ½ kávové lžičky sušeného
1 kelímek (200 ml) šlehačky
4 polévkové lžíce brusinkové marmelády
sůl
olej na opékání

Postup:

Kuřecí maso otřeme vlhkým ubrouskem, trochu ho naklepeme a nakrájíme přes vlákno na nudličky silné asi 1 cm. Dáme ho do mísy, osolíme, pokapeme olejem, přidáme všechno koření, na kolečka nakrájenou cibuli, škrob, dobře promícháme a dáme na 1 hodinu do chladničky, aby se maso proleželo. Potom na pánvi rozehřejeme olej a připravené maso v něm opečeme. Během opékání ho mícháme, aby se propeklo ze všech stran. Asi po pěti minutách přidáme na plátky nakrájené sterilované žampióny a společně podusíme asi pět minut. Potom zalijeme šlehačkou a velmi krátce, asi dvě minuty, povaříme. Na závěr přidáme brusinkovou marmeládu, promícháme a již nevaříme.

S přílohou si v tomto případě nelamte hlavu. Ke kuřeti nadivoko nejlépe chutná dušená rýže.

Celková doba přípravy 15 minut + 1 hodina na uležení masa
4 porce

autoři: odborník , Mirka Kuntzmannová

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.