Kroupové rizoto s celerovou slámou (od šéfkuchaře Lukáše Novotného)
Kroupy se dříve objevovaly v jídelníčku velmi často. V posledních desetiletích však začínají z našich talířů mizet. To je velká škoda, protože se jedná o celozrnný produkt, který obsahuje mnoho výživných, tělu prospěšných látek.
Nevíme, jak to máte s kroupami vy, ale nikde se moc nevaří. A přitom ječné kroupy jsou opravdu zdravé! Ječmen obsahuje bílkoviny, zdravé tuky, sacharidy a vlákninu. Díky vitamínu B a křemíku chrání kůži při pravidelné konzumaci před záněty. Dále ječmen obsahuje fosfor, měď, mangan, vápník, železo, hořčík a zinek. Tak co udělat kroupy třeba i jako rizoto místo rýže?
Suroviny:
střední kroupy, hříbky, cibulku nebo šalotku, celer, olej a máslo
![Kroupové rizoto neboli kroupoto | foto: Zuzana Plíšková Kroupové rizoto neboli kroupoto](https://hradec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles//public/images/03745358.jpeg?itok=9d0_gnWF)
Postup:
Kroupy - neproplachujeme - dáme je vařit do osolené vody, až po uvaření je zchladíme - scedíme. Na pánvičku dáme máslo, pokrájenou šalotku, přidáme pokrájené houby, osolíme,opepříme, přidáme drcený kmín.
Vše chvilku zarestujeme a nakonec přidáme vařené kroupy.
Navrch dáváme celerovou slámu. Tu si uděláme tak, že celer nastrouháme na jemném struhadle a opražíme zprudka na oleji. Osmažíme dozlatova a necháme okapat na ubrousku.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://zlin.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://zlin.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.