Krůtí závitky plněné kysaným zelím a klobásou aneb když vás řízek omrzel, maso zarolujte
Přemýšlíte, čím byste rodinu překvapili při obědě či večeři? Udělejte jim krůtí závitky. Budou vás vychvalovat až do nebe. Toto jídlo je sice časově náročnější na přípravu, ale výsledek stojí za to.
Suroviny:
1 cibule, 4 lžíce kysaného zelí, 3 lžíce rostlinného oleje, sůl, 1 papriková klobása, 600 g krůtích prsou, mletý černý pepř, 1 lžíce hořčice, 4 plátky anglické slaniny, 1/2 lžíce hladké mouky, bylinky na ozdobu
Postup:
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Ze zelí vymačkáme šťávu. Na lžíci rozehřátého oleje zpěníme cibuli, přidáme zelí a podusíme je. Osolíme a necháme zchladnout.
Klobásu nakrájíme na kolečka. Maso rozkrájíme na čtyři stejně velké plátky a naklepeme přes folii. Osolíme je, opepřím a potřeme hořčicí. Do středu dáme plátek slaniny, 4 kolečka klobásy a lžíci zelí. Maso s náplní zabalíme do měšce a vršek svážeme provázkem.
Měšce opečeme ze všech stran v hlubší pánvi na zbylém oleji a v troubě vyhřáté na 180 °C je opékáme asi 15 minut. Pak měšce vyjmeme a udržujeme teplé.
K vypečené šťávě přidáme mouku, za stálého míchání ji krátce orestujeme, přilijeme 200 ml vody a asi 15 minut povaříme. Dochutíme solí a pepřem. Měšce ozdobíme bylinkami a podáváme s pečenými cibulovými bramborami.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.