Kakaová buchta s citronovou polevou od babičky
K odpolední kávě nebo jako dezert po dobrém obědě. K odměřování ingrediencí budete potřebovat dvoudecovou skleničku, jak Lucii Hostačnou instruovala její babička.
Budete potřebovat:
4 celá vejce
2 sklenice moučkového cukru
4 sklenice polohrubé mouky
2 skleničky oleje
2 skleničky mléka
1/2 prášku do pečiva
kakao
na polevu:
citronová šťáva (nebo citronka)
moučkový cukr
Postup:
1. Vejce ušleháme s cukrem.
2. Přidáme olej, mléko, kakao a mouku s práškem do pečiva.
3. Nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech.
4. Pečeme 20-30 minut při 180°C.
5. Citronovou šťávu utřeme s cukrem
6. Polevu nalijeme na buchtu, dokud je ještě teplá.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.