O pořadu Zelný rynk

Literárně-publicistický magazín Aleny Blažejovské přináší texty a seriály předních spisovatelů a publicistů, ale i začínajících tvůrců.

Rozhovory a reportáže mapují moravská nakladatelství, divadla, časopisy, klubovou scénu, festivaly a vůbec kulturní dění na Moravě. Součástí pořadu je i seriál a rubrika Kulturní výročí. Setkáte se s nahrávkami nezávislé hudební scény i s hosty, kteří reprezentují nejrůznější alternativy životního stylu, filozofie, náboženství a umělecké tvorby.

Autorka Alena Blažejovská vystudovala češtinu a dějepis na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity (tehdy UJEP) v Brně. V Českém rozhlase působí od roku 1986. Od roku 2000 vyučuje v ateliéru Rozhlasové a televizní dramaturgie a scenáristiky na Divadelní fakultě JAMU. V roce 2019 byla jmenována profesorkou. Je držitelkou ceny města Brna v oblasti žurnalistiky a publicistiky pro rok 2017.

Historie pořadu

Literárně-publicistický magazín Zelný rynk se vysílá od roku 1996. Již v roce 2000 zaujal porotu soutěže Prix Bohemia Radio v kategorii Pořady uměleckého slova. Rozhlasový režisér, publicista a pedagog Jiří Hraše tehdy konstatoval, že tento brněnský magazín je svým charakterem v historii rozhlasového vysílání v Česku unikátní.

V následujícím roce získala Alena Blažejovská za pořad Zelný rynk Cenu programového ředitele Českého rozhlasu Josefa Havla za rok 2000. Fejetony psané pro Zelný rynk byly opakovaně oceněny v mezinárodní soutěži Evropský fejeton. V pořadu se už řadu let prezentují rovněž studenti a absolventi Ateliéru rozhlasové a televizní dramaturgie a scenáristiky, který funguje na Divadelní fakultě JAMU.

Pořad připravují

Další pořady

  • Vesele a zdravě

    Pořad o zdraví a zdravém životním stylu, kde se veselou formou dozvíte více o svém zdraví a jak funguje lidské tělo.

  • Folklorní notování

    Tradice, písničky, zvyky a řemesla našich předků, jak se dodnes dochovaly v našich regionech.

  • Babské rady

    Osvědčené tipy a návody (nejen) našich babiček.

  • Sousedé

    Česko-německý magazín pro německou menšinu v Čechách.