Neurochirurgie Fakultní nemocnice Brno získala nové špičkové vybavení

11. září 2007

Neurochirurgická klinika Fakultní nemocnice Brno má novou jednotku intenzivní péče. Vznikla za cenu asi čtyř a půl milionu korun a díky nejmodernější vybavení nabízí lepší pooperační péči než dosud.

Neurochirurgická klinika Fakultní nemocnice Brno má dvě jednotky intenzívní péče. Jedna z nich už svým vybavením neodpovídala požadavkům doby, a proto muselo vedení přistoupit k rekonstrukci. Trvala přibližně rok a výsledkem je moderní pracoviště na nejvyšší úrovni. Podle přednosty Martina Smrčky se to odrazí v kvalitě péče: "Nepochybně to bude znamenat lepší péči a předpokládáme, že také lepší výsledky v léčbě našich pacientů. V našem oboru nerozhoduje jen kvalitně provedený operační výkon, ale také pooperační péče. V neposlední řadě se domnívám, že se v těchto prostorách budou pacienti cítit lépe."

Nová jednotka intenzívní péče na neurochirurgické klinice přišla na čtyři a půl milionu korun. Část šla na stavební úpravy a část na přístroje, které jsou právě v tomto případě velmi nákladné, připomněla mluvčí Fakultní nemocnice Brno Anna Nesvadbová: "Z této celkové částky šly více jak 2 milióny korun na rekonstrukční práce. Zbylá část 2 miliony 300 tisíc korun pak na přístrojovou techniku, na kterou jsou právě na jednotce intenzívní péče kladeny vysoké nároky. Výjimečné na tomto projektu je, že ze 4 a půl miliónu korun nebyly všechny prostředky čerpány jen z fondů Fakultní nemocnice Brno, ale více než 1 milión korun byl nashromážděn ze sponzorských darů."

Jak přiznal ředitel bohunické nemocnice Roman Kraus, právě dokončená přestavba jednotky intenzívní péče souvisí s plánovaným přemístěním brněnské Úrazové nemocnice: "I na této jednotce budou ležet traumatizovaní pacienti. Většinou monotraumata hlavy, nikoliv ti takzvaně polytraumatizovaní, ale je to součást celkového projektu."

Spustit audio