Nem ran
Za poznáváním vietnamské kuchyně se s námi můžete vydat v pátečních apetýtových receptech. Na cesty nás zve šéfkuchař Milan Václavík. Připravíme si tradiční vietnamské závitky s vepřovým masem.
Budete potřebovat:
- 20 rýžových listů (cca 20 cm)
- 200 g loupaných krevet
- 200 g mletého vepřového masa
- 20 g sušené jidášovo ucho (sušené houby)
- 15 g skleněných nudlí
- 2 malé šalotky
- 1 mrkev
- 1 polévková lžíce rybí omáčky
- 1 vejce
- olej na smažení
- sůl, pepř
- snítka čerstvého koriandru
- snítka čerstvé máty
- snítka čerstvého koriandru
- salát (ledový, čínské zelí…)
Postup:
- Namočíme na pět minut do teplé vody skleněné nudle i jidášovo ucho, tedy sušené houby, aby vše změklo.
- Oloupeme mrkev a nakrájíme na velmi tenké nudličky.
- Je možné použít i struhadlo a nastrouhat mrkev nahrubo.
- Nakrájíme na tenké nudličky jidášovo ucho a najemno cibulku.
- Nůžkami nastříháme naložené nudle na menší kousky.
- Krevety také posekáme na malinkaté kousky.
- Základ dobrých závitků totiž je, vše nasekat velmi najemno.
- Cibuli, jidášovo ucho, strouhanou mrkev, nudle, posekané krevety, vejce, pepř, rybí omáčku a mleté vepřové maso vložíme do jedné mísy a vše dobře promícháme.
- Rýžový papír namočíme a necháme pár vteřin odpočinout, aby změknul.
- Směs umístíme do spodní třetiny listu, překlopíme z obou stran papír směrem do středu a zarolujeme.
- Závitky smažíme na větším množství rozpáleného oleje a podáváme s nakrájeným salátem smíchaným s mátou a koriandrem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.