Některé obce na Plzeňsku zkouší služby bezpečnostních agentur

19. březen 2024 16:52

Je výhodnější vlastní městská policie, nebo najatá bezpečnostní agentura? V Dobřanech na jižním Plzeňsku se zatím rozhodli pro druhou variantu. Hlídka bude dozorovat malé děti před školou, ale i upozorňovat na špatně zaparkovaná auta na sídlištích.

Špatně zaparkovaná auta trápí řadu měst. Ulicemi pak neprojedou třeba hasiči nebo popeláři. V Dobřanech na jižním Plzeňsku na nezodpovědné řidiče nově dohlédne bezpečnostní agentura. Do města bude dojíždět několikrát týdně. Kromě parkovišť a sídliště se zaměří i na prostor před základní školou. Tam může být kvůli projíždějícím autům občas nebezpečno, jak potvrdili rodiče, které tam ráno vodí své děti. Dohled bezpečnostní agentury by dle nich měl situaci zlepšit. Agentura bude v Dobřanech pomáhat i s veřejným pořádkem nebo neukázněnými pejskaři.

Služby bezpečnostní agentury už využívají obce Tlučná a Vejprnice na Plzni-severu a několik let i Nýřany, ty hlavně o víkendu v nočních hodinách. Cílem je zajistit bezpečí pro cestující, kteří přijedou nočními vlakovými spoji. Dle starostky Nýřan Pavlíny Caisové by bylo ideálním řešením zvýšit počet strážníků na osm. Zatím je zde pouze jeden.

autoři: Jan Markup , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio