Některé firmy ve Zlínském kraji zastavují kvůli Škoda Auto výrobu, zaměstnanci jsou doma na 60 procentech mzdy

25. říjen 2021 09:29

Na výrobní společnosti ve Zlínském kraji dopadá krize automobilek. Zaměstnanci firem Kasko nebo Plastika jsou doma na šedesáti procentech mzdy.

Čtěte také

Současná krize automobilového průmyslu vyvolaná nedostatkem čipů postihuje také firmy ve Zlínském kraji. Například firma Kasko ze Slavkova na Uherskobrodsku, která vyrábí plastové díly, kopíruje trend svého největšího zákazníka - Škody Auto - a kompletně zastavila výrobu. Jejích zhruba 330 zaměstnanců je proto už od 18. října doma na 60 procentech mzdy. Propouštění podle jejího majitele Antonína Kadlčka firma neplánuje, záležet bude ale podle jeho slov na tom, jak dlouho odstávka potrvá.

V podobné situaci je i firma Plastika z Kroměříže. Ta dodává napřímo nebo přes další dodavatele do mladoboleslavské automobilky zhruba 40 procent svých výrobků. Podle předsedy představenstva společnosti Plastika Michala Noska tak musí být od 25. října asi dvě třetiny zaměstnanců doma na šedesáti procentech mzdy. Říká také, že komplikací je i pomalá komunikace ze strany Škody Auto. Plastika zatím utlumuje výrobu na týden.

autoři: Tereza Cedidlová , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související