Některá města v Ústeckém kraji řeší problém s naplněním kapacity čističky odpadních vod

11. duben 2024 08:54

Most, Kadaň nebo Klášterec nad Ohří musí řešit problém s kapacitou čističky odpadních vod. Radnice tvrdí, že se o problému dozvěděly od Severočeské vodárenské společnosti pozdě. Ta ale standardně upozorňuje města na dosažení horní hranice kapacity čističky až ve chvíli, kdy není možné připojovat další subjekty.

V Mostě tak například nebude v dohledné době možné postavit supermarket. Jinde mohou mít problémy developerské společnosti, které nakoupily pozemky pro výstavbu rodinných domů.

„Bohužel je to problém, který se stává horším a horším. Kapacita čističek odpadních vod u nás na Mostecku je v konečném stavu těch kapacit,“ konstatuje primátor Mostu Marek Hrvol z hnutí ProMost.

Informace o naplnění kapacity čističky odpadních vod, podle vedení Mostu přišla pozdě, některé rozvojové projekty se proto musí odložit.

Problémy s kapcitou čističek mají v Kadani i Klášterci nad Ohří

Podobně je na tom i Kadaň na Chomutovsku. „U naší průmyslové zóny, kde jsme se o to začali zajímat, tak tam jsme zjistili, že je stop stav. Tím pádem to tomu rozvoji průmyslové zóny vadí,“ popsal starosta Jan Losenický z ODS.

Jak sám říká, v podstatě náhodou se dozvěděl, že stejný problém jako průmyslová zóna má i celé město. „Neformálně jsem se dozvěděl, že i s naší velkou čističkou pro celou Kadaň už je problém, protože kapacita dochází. Naše rozjeté projekty, tak s těmi se počítá, kdybychom ale vymysleli něco jiného, tak už bychom se nevešli,“ dodává Losenický.

A do třetice sousední Klášterec nad Ohří – pro město, kde se počítá v nejbližších letech s výstavbou nového lázeňského komplexu včetně ubytování, je kapacita čističky odpadních vod zásadním problémem.

„Už začínáme mít také na hraně. Úplně konkrétně mi to nikdo nedokázal říct, ale já se na to budu teď v dubnu opět ptát, protože nás čekají další projekty a hrozilo by tím pádem jejich pozastavení,“ shrnul starosta Štefan Drozd z hnutí STAN.

Vybudování nové čističky trvá až pět let

Mluvčí Severočeské vodárenské společnosti Mario Böhme připouští, že komunikace s městy nastupuje ve chvíli, kdy už není možné na kanalizaci připojit nové subjekty: „Severočeská vodárenská společnost informuje své akcionáře v případě, že je nutné na čistírny odpadních vod vyhlásit stop stav.“

Vybudování nové čističky nebo její zkapacitnění je podle Severočeské vodárenské společnosti věcí tří až pěti let.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související