Nejvyšší vánoční strom roste v Mladkově

12. prosinec 2015

Jak je starý, to nikdo říct nedokáže. Důležitější je výška. Mohutný smrk je totiž rekordmanem, a to nejen v rámci Pardubického kraje. V roce 2013 ho pelhřimovská agentura Dobrý den zapsala do České knihy rekordů. Jako „nejvyšší živě rostoucí vánočně zdobený strom“ v Česku.

Obec Mladkov najdete v nejnižší části Orlických hor, Mladkovské vrchovině, asi 14 kilometrů od Žamberku. Vysoký a rozložitý smrk ztepilý patří k dominantám obce. Roste jen pár desítek metrů od kostela sv. Jana Křtitele a náměstí.

S jeho výškou to ale není až tak jednoduché. V roce 2013, při zápisu do České knihy rekordů, špička smrku dosahovala výšky 30,57 metru. V červenci 2015 se ale Mladkovem prohnala vichřice, která špičku ulomila. V současné době má tak vánoční smrk výšku „pouhých“ 29 metrů.

Podle slov obyvatel Mladkova smrk roste poměrně rychle, a tak svoji původní výšku zase brzy dožene. I přes letošní újmu je ale stále rekordmanem.

Nejvyšší vánoční strom v Mladkově

Do roku 2013 titul nejvyššího živě rostoucího vánočního stromu držela horská obec Kvilda na Šumavě. Tamní smrk před kostelem svatého Štěpána, ozdobený více než 4000 světelnými LED diodami, měřil 25 metrů. „S Kvildou jsme stále ve spojení a máme dobré vztahy. Rozhodně to není o nějaké rivalitě,“ vysvětluje Bohuslav Matouš z Mladkova, který stojí za zápisem smrku do České knihy rekordů a společně s obcí se o strom stará.

Zasazený strom nebo zaváté semínko?

Na tuto otázku v Mladkově nikdo odpovědět nedokáže. „Když jsme pátrali po historii smrku, prohlíželi jsme fotografie ze třicátých let dvacátého století. Mezi domy smrk ještě vidět není, ale mohl tam už růst. Jestli to někdo zasadil záměrně nebo jde o nálet, to už se asi nedozvíme. Stáří stromu odhadujeme tak na sedmdesát až osmdesát let,“ vysvětluje starosta Mladkova Teodor Šmok.

Nejvyšší vánoční strom v Mladkově

„Ptali jsme se také místních lidí, ale většina starousedlíků po druhé světové válce z Mladkova odešla, a tak je těžké zjistit podrobnosti. Každopádně, já sám, když jsem okolo smrku chodil jako malý kluk, už tenkrát se mi zdál vysoký. Teď je mi šedesát, takže smrk také něco pamatuje,“ dodává s úsměvem starosta.

Mají tak trochu pořád Vánoce

To by se s nadsázkou o Mladkově klidně dalo říct. Výzdoba mohutného smrku je totiž celoroční. Ozdobit tak vysoký smrk je velmi náročné. Obec proto spolupracuje s místními dobrovolnými hasiči, kteří strom z vysokozdvižné plošiny každoročně přizdobují.

Hlavní LED osvětlení je na stromě nastálo, i když svítí samozřejmě jen během prosince a přelomu roku. Každoročně se ale musí výzdoba upravovat, což podle slov místostarosty obce Romana Studeného obvykle zabere dvě soboty před adventem. Strom je ozdobený přibližně pěti tisíci LED diodami stejné barvy, letos přibyly i světelné ozdoby. Smrk ovíjí asi sto čtyřicet metrů světelné šňůry.

autor: BRA
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.