Nejvyšší soud Bartákovi částečně zrušil rozsudek za sexuální násilí

17. červenec 2014

Supervyzbrojená eskorta a mimořádná bezpečnostní opatření doprovázely dnešní jednání Nejvyššího soudu v Brně. Lékař Jaroslav Barták u něj částečně uspěl, když soud zrušil rozsudek za sexuální násilí. Některé dílčí skutky, původně kvalifikované jako sexuální nátlak, pokus o znásilnění a nebezpečné vyhrožování, znovu projedná Městský soud v Praze.

Nejvyšší soud dnes částečně vyhověl Bartákovu dovolání, když zrušil ve třech případech usnesení Vrchního soudu v Praze.

U většiny skutků ale Bartáka znovu uznal vinným a uložil mu 12 let vězení.

„Došlo k trestné činnosti se sexuálním motivem, vyhrožováním a podobně. Dvanáct let dal (NS) proto, že 14 roků byl nepřiměřený trest, pro jehož uložení nebyly zákonné důvody,“ uvedl mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig.

Pro státního zástupce Jana Mrlíka byl verdikt Nejvyššího soudu poměrně překvapivý:

„Nebývá pravidlem, aby Nejvyšší soud do takové míry rozhodoval o vině a trestu, ale z procesně-právního hlediska ten postup byl naprosto perfektní.“

Nynější verdikt ovšem nemusí být definitivní, záleží na dalším postupu městského soudu.

Podle Zdeny Prokopové, místopředsedkyně centra pro týrané a osamělé ženy Rosa, je rozsudek adekvátní:

„Ten trest, ať už je to 12 nebo 14 let, je velmi přiměřený, protože množství žen, u kterých došlo ke znásilnění, bití nebo týrání, si toto trauma nesou celý život. Je na místě, aby si pan Barták do budoucnosti uvědomil, že násilím nemůže někoho nutit sexu.“

Prokopová v tomto případě podtrhuje zejména vliv moci, pro kterou si Barták myslel, že má právo se takto chovat a ženy sexuálně obtěžovat.

V původním procesu lékaře poslali na 14 let za mříže, trest odnětí svobody Jaroslavu Bartákovi v červnu potvrdil odvolací soud.

Barták podle verdiktu vyžadoval po svých asistentkách sex jako součást práce. Soudy ho původně postihly za šest znásilnění, pět případů vydírání, dále sexuální nátlak, nebezpečné vyhrožování a manipulaci s omamnými látkami.

Nově Barták čelí také podezření z přípravy vraždy tří lidí. Jejich usmrcení údajně plánoval s několika dalšími vězni. Obžaloba v případu zatím nepadla.

autoři: vlk , jbe , Zuzana Plíšková , msk
Spustit audio