Největší cvičení aktivních záloh se přesunulo i do Pardubic

20. duben 2018 12:15

Pěší rota záložáků střeží u Pardubic strategicky významné místo, muži z civilu se zapojili do zatím největšího cvičení aktivních záloh armády s názvem Hradba 2018.

Mají různá bydliště a v civilu i povolání, jedno je ale spojuje - na čas sbalí kufry, odjedou od rodin a obléknou si uniformu. Je to i případ mužů z pardubické pěší roty aktivních záloh.  V blízkosti pardubického letiště se zbraní v ruce trénují ostrahu strategicky důležitého objektu, aby nevyšli ze cviku.

Hlídka aktivních záloh teď odráží ozbrojené vetřelce. Fiktivní scénka ukazuje, jak by to vypadalo, pokud by na nějaký střežený sklad s nebezpečnými chemikáliemi zaútočili třeba teroristé.

Hlídka pomyslné útočníky odzbrojila a zajistila, na místo hned dorazila zásahová policejní jednotka a taky zdravotníci.

Cvičení aktivních záloh v Pardubicích

„My cvičíme podle nějakého námětu. A ten vychází z toho, že je zhoršené bezpečností prostředí a jsou nasazeny jednotky aktivních záloh, aby zabezpečily střežení, obranu a ochranu objektů důležitých pro obranu státu,“ řekl ředitel krajského vojenského velitelství v Pardubicích Petr Holý.

Sloužit v aktivních zálohách a jednou za čas se zúčastnit takového cvičení ale není jenom adrenalin, myslí si Roman Novotný z Ostravy, otec dvou dětí a civilním povoláním montér. „Cvičení aktivních záloh jsou postavena na kamarádství, dobré partě. Všichni my velitelé velíme našim kamarádům. A musím říct, že to vypětí, které zažíváme – například dnes jsem spal jen hodinu –je korunováno úspěchem.“

Chrudimští výsadkáři cvičí záložáky. Mezi nimi obkladače i profesora matfyzu

Sundejte blůzy, nebudete je potřebovat! Chrudimští výsadkáři cvičí aktivní zálohy

Maskáče, stejná výstroj i stejné zbraně. Vůbec poprvé se teď instruktoři chrudimského praporu snaží vycvičit dobrovolníky, kteří vstoupili do aktivních záloh. A nešetří je.

Velitel pěší roty záložáků je Jiří Hudec, v civilu působí jako expert na výpočetní techniku, podle něj se na cvičení scházejí lidé různých profesí, včetně pracovníků vysokých škol. „My jsme na cvičení Hradba od neděle, začali jsme ve vojenském újezdu Libavá, kde jsme provedli denní střelby, noční střelby, nacvičili taktiku na ochranu objektu důležitého pro obranu státu.“

Celostátního cvičení aktivních záloh Hradba 2018 se účastní celkem 1400 lidí, je to víc než polovina aktivních záložníků, podle armády se jen vloni jejich počet zvýšil skoro o osm set.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio