Nejslavnějším dílem Jana Blažeje Santiniho-Aichela je poutní kostel na Zelené hoře. Tvořit začal kvůli tělesné vadě

11. červenec 2024

Architekt, který je považován za jednoho z géniů vrcholného baroka, se narodil roku 1677 v Praze české matce a italskému otci. Pro vrozenou tělesnou vadu však nemohl převzít jeho uznávanou kamenickou dílnu a začal se věnovat malířství a následně architektuře.

Na sklonku 17. století se vydal na zkušenou do Itálie a v Římě mu učarovalo dílo Francesca Borominiho. Jeho extravagantní až bizarní styl intelektuálně zdatného Santiniho nadchl a rozhodl se jej následovat. Po návratu do Prahy začal roku 1700 samostatně tvořit. Jeho první zakázkou byla přestavba kláštera na Zbraslavi.

Kostel na Zelené hoře, dokončování oprav, Žďár nad Sázavou

Nejslavnějším dílem Jana Blažeje Santiniho-Aichela je poutní kostel na Zelené hoře u Žďáru nad Sázavou, ovšem stopy Santiniho tvorby najdeme i na mnoha jiných místech Česka. Jsou to nejen sakrální stavby jako třeba klášter v Plasích, ale také hospodářské komplexy, paláce, hostince a zámky. Například Karlova Koruna.

V závěru svého života pracoval na osmi velkých stavbách současně, není tedy divu, že náčrty svých staveb maloval i při cestě v kočáře. Jan Blažej Santini-Aichel zemřel předčasně 7. prosince roku 1723.

autor: Jan Herget
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.