Nejlepší školou při zkouškách z angličtiny je budějovické Biskupské gymnázium

29. říjen 2018 10:47

Biskupské gymnázium v Českých Budějovicích má celostátní úspěch. Britské velvyslanectví v Praze ho označilo za nejúspěšnější českou školu v přípravě na takzvané Cambridgské jazykové zkoušky.

Z českobudějovické školy se na zkoušky přihlásilo nejvíc studentů v republice a nejvíc jich je také úspěšně složilo.

Výuka angličtiny na Biskupském gymnáziu nevypadá na první pohled nijak výjimečně. Celkem 58 studentům této školy se ale letos podařilo získat jazykové diplomy z angličtiny.

V nejvyšší úrovni C1 byli nejúspěšnější v celé republice. „To už je poměrně vysoká úroveň, která standardně opravňuje studenty ke studiu na jakýchkoliv univerzitách,“ připomíná zástupkyně ředitele gymnázia Michaela Kudláčková.

Studenti vynikají kromě angličtiny i v dalších cizích jazycích. „U němčiny loni úspěšně absolvovalo jazykový diplom 23 studentů, ze španělštiny to bylo asi osm studentů a dokonce u francouzštiny, která je považována za nejtěžší, jsme měli tři studenty. Dá se říct, že každým rokem máme 80 až 90 studentů, kteří si odnášejí nějaký mezinárodně uznávaný diplom,“ dodává Michaela Kudláčková.

Díky nejlepší fyzikářce roku pořídilo táborské gymnázium moderní pomůcky

Alena Šedivá z Gymnázia Pierra de Coubertina v Táboře, nejlepší fyzikářka roku v soutěži Zlatý Amos

Moderní vybavení v učebně fyziky mohou využívat studenti táborského Gymnázia Pierra de Coubertina. O nové pomůcky se zasloužila zdejší fyzikářka Alena Šedivá. Zvítězila totiž v soutěži Zlatý Ámos o nejlepšího fyzikáře roku a získala pro svoji školu dar ve výši 200 tisíc korun.

Jednou ze studentek je Kateřina Zikešová. „Mě jazyky baví víc než třeba matematika, a proto mám ráda naši školu, že je na jazyky zaměřená. Dvakrát jsem byla v Anglii a v budoucnu bych tam možná chtěla studovat,“ komentuje.

Klíčem k úspěchu je podle ředitele Biskupského gymnázia Martina Maršíka dlouhodobá zkušenost učitelů, velké kontakty do zahraničí a tvrdá práce studentů. „V současné době naši studenti mají úspěchy i v přírodovědeckých předmětech, máme z minulého roku výherce chemické, fyzikální i biologické olympiády na krajské úrovni,“ doplňuje.

Do budoucna chce Martin Maršík na gymnáziu ještě více posílit šestileté vzdělávání, které škola nabízí jako jediná v krajském městě.

Spustit audio

Související