Nejdelší nepřerušená a nepřemístěná řada ozonových dat. V Hradci Králové měří ozon už od roku 1960

22. březen 2024

Na dnešek připadá Světový den vody, na zítřek potom Světový den meteorologie. Proto své brány otevřou dokořán při této příležitosti meteorologové v hradecké pobočce Českého hydrometeorologického ústavu. A ředitel Českého hydrometeorologického ústavu v Hradci Králové Roman Pozler vás osobně zve.

V sobotu 23. března otevřete dveře svého pracoviště návštěvníkům a letošním mottem je: voda v krajině.
Je to tak, v rámci Dne otevřených dveří se mírně zaměříme na vodu. Co se týká naší pobočky, tak máme na zahradě vrt pro měření podzemní vody, který pravidelně každý rok lidem představujeme. Je to hodně zajímavé, protože kolega přes podzemní vody je velice šikovný odborník, takže lidem vše vysvětlí. A mohou si i prakticky vyzkoušet, jak se měří hladina podzemní vody.

Roman Pozler ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Co ještě dalšího nám ukážete, kdybychom měli pozvat na Den otevřených dveří?
Budou tam vedoucí všech odborných oddělení, které u nás na ústavu máme. To znamená, šéf oddělení kvality ovzduší, kde bude opět i praktická ukázka toho, jak se měří kvalita ovzduší. Bude tam vedoucí oddělení hydrologie, součástí toho bude i zmíněné měření podzemní vody. Bude tam vedoucí oddělení meteorologie a klimatologie, součástí bude opět ukázka na zahradě meteorologické stanice. Bude tam vedoucí regionálního předpovědního pracoviště Tomáš Popelka, kde se budete moci podívat prakticky, jak se tvoří předpověď počasí. A bude tam letos i kolega ze solárního observatoře. Toho se budete moci i zeptat, jak to je se slunečním zářením a ozonem.

Světový den vody je připomenutím toho, jak je voda důležitá pro život. A že bychom se o ni měli trošku starat.
Roman Pozler, ředitel Českého hydrometeorologického ústavu v Hradci Králové

Musíme připomenout, že v Hradci se sleduje už od nějakých 50. nebo 60. let minulého století ozon a informace z observatoře putují z Hradce Králové do celého světa.
Přesně tak. To je jediné pracoviště v republice a měří se tam data od roku 1960. Jsme pravděpodobně nejdelší nepřerušená a nepřemístěná řada ozonových dat a informace z celého světa se sbíhají v Kanadě.

Odkdy se datují počátky Českého hydrometeorologického ústavu v Hradci Králové?
Počátky hydrometeorologického ústavu jako takového, jak vypadá dnes, se datují do roku 1954, kdy sloučením Státního metrologického ústavu s hydrologií vznikl Hydrometeorologický ústav. Název Český hydrometeorologický ústav se uvádí pak od roku 1980. Pobočky, jako je ta naše v Hradci Králové, vznikaly 80. letech minulého století, některé jsou ovšem starší. Ty větší jsou z 60. let a pobočka v Hradci Králové je ve Svobodných Dvorech sídlí od roku 1995. Do tohoto roku jsme byli v nájmu v budově Povodí Labe.

Čtěte také

To musel být pro vás asi přelomový rok, když jste ocitli ve vlastním novém, krásném a moderním prostředí?
Byla samozřejmě velká změna. Na vlastním pozemku se začala budovat i meteorologická stanice, tedy ještě větší změna nastala pak v roce 2007, kdy se budova přestavěla do současné podoby, kdy bylo potřeba ještě pár kanceláří navíc, přistavovalo se moderní regionální předpovědní pracoviště tak, jak to vypadá dnes.

Pane řediteli, vy jste studoval hydrologii, viďte?
Částečně. Před touto mou současnou funkcí jsem byl takzvaný mokrý hydrolog. Tak říkáme těm, co lezou do vody a měří průtoky.

Co se týká povrchové i podzemní vody, jsme na tom teď velmi dobře. Někde se vyskytují absolutní maxima hladin za celou dobu pozorování.
Roman Pozler, ředitel Českého hydrometeorologického ústavu v Hradci Králové

Proč právě tato specializace? Vybral jste si ji, nebo vás k tomu osud přivál?
Studoval jsem čistou geografii, kde byly veškeré obory, jako je meteorologie, klimatologie, hydrologie. A když jsem nastoupil do ústavu, tak jsem kromě oddělení kvality ovzduší prošel všechna oddělení. A končil jsem jako vedoucí hydrologie, tam jsem byl nejdéle. Takže mě spíše tak zaválo. Nebyl jsem vyhraněný meteorolog nebo hydrolog, tak nějak to vyplynulo.

Čtěte také

V čem spočívá kouzlo hydrologie? Voda je vlastně pro nás to nejdůležitější.
Samozřejmě. Světový den vody je připomenutím toho, jak je voda důležitá pro život. A že bychom se o ni měli trošku starat.

Jak to vypadá teď aktuálně s vodou? Zima byla deštivá, hodně mokrá, ale sněhu zase nebylo tolik.
Zima byla z tohoto pohledu výborná, protože byla v podstatě nejdeštivější za dobu pozorování. Byly i povodně. A byla zima zajímavá i v tom, že první sníh napadl na začátku prosince, to byly největší sněhové srážky a následně to po Štědrém dnu v nížinách a v podhůří vše roztálo. To byla první povodňová vlna a pak byly ještě dvě, na začátku roku a na začátku února. Celkově byly v únoru srážkové úhrny na 200 procent normálu. Takže opravdu napršelo hodně, bohužel ale pro lyžaře to nebylo nic moc. Ale co se týče srážkových úhrnů, tak byla zima velmi bohatá.

Může se to zvrtnout, bude záležet na srážkách v jarním období a na začátku léta. Ale dlouhodobější předpověď srážek je velmi nejistá.
Roman Pozler, ředitel Českého hydrometeorologického ústavu v Hradci Králové

Jak se to projevuje v přírodě?
Díky tomu jsme na tom teď, co se týká povrchové i podzemní vody, velmi dobře. To znamená, že za poslední tři měsíce průměrné měsíční průtoky v hlavních profilech jsou třeba dvojnásobné oproti průměrům za sledované třicetileté období. A to samé je u podzemních vod. Tam se nám dokonce u některých objektů vyskytují absolutní maxima hladin za celou dobu pozorování. Takže teď jsme na tom opravdu dobře.

Čtěte také

A může se to opět zvrtnout? Nebude léto zase na suchu?
Může se to zvrtnout, vše bude záležet na spadlých srážkách v jarním období a na začátku léta. Jednoduchý příklad z roku 2015, kdy jsme vycházeli z podobné situace na začátku roku, jako je letos. A víme, jak to dopadlo, v červenci už byly veškeré hladiny silně podnormální a začalo pětileté období sucha.

Ovšem v roce 2020 to byla zase úplně opačně.
V roce 2020 to bylo opačně, kdy jsme vycházeli na začátku roku ze silně podnormálních hladin a potom jsme celý rok 2020 zhodnotili jako normální. Vše se zase vyrovnalo díky letním srážkám. Jak to tedy bude letos přesně vypadat, to opravdu v tuhle chvíli říci nelze. Nemáme křišťálovou kouli. Bohužel, předpověď srážek na půl roku by byla velmi nejistá, takže do toho se raději nepouštíme.

Ředitel hradecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu Roman Pozler byl dnes naším hostem. Moc děkuji za rozhovor.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.