Nedělní Noční linka: Poruchy spánku

28. duben 2019

Proč si často stěžujeme na špatné spaní? Můžeme si za to sami, nebo je to dané věkem, zdravotními problémy či rychlým tempem moderní doby? Jak v noci spíte?

Nemůžete usnout? Jste v limbu jen krátce a často se budíte? Koukáte v noci několik hodin do stropu? Trápí vás, že jste ráno nevyspalí a unavení? Nedaří se vám v noci usnout a přes den jste jako mátohy? Budí vás chrápání partnera nebo chrápání vlastní? Zatěžují vás noční můry?

Jak jste se vypořádali s prací na směny, dokážete si dostatečně odpočinout přes den? Jste sovy nebo skřivani? Jak jste vyzráli na nespavost? Vyhledali jste odbornou pomoc, sáhli po lécích nebo po bylinkách?

Podle serveru irozhlas lidí s poruchami spánku stále přibývá, řeší je téměř každý druhý Čech. Mnohdy jde o spánkovou apnoe, tedy krátkodobé zástavy dechu. A právě kvůli častému přerušení spánku se člověk cítí nevyspalý a vyčerpaný. Lidé by v takovém případě měli vyhledat odbornou pomoc, ale jak zjistil Radiožurnál, není to jednoduché. 

V Česku je nedostatek specializovaných center, která se zabývají léčbou spánku. Nejhorší situace je ve Zlínském kraji, kde lidé čekají na první vyšetření i jednadvacet měsíců, v Karlovarském kraji není takové specializované centrum dostupné vůbec.

Negativně ovlivňují spánek i počítače nebo telefony, pokud je používáme před odchodem do postele. Nedostatečný spánek přispívá i k mnoha nemocem, jako je rakovina, obezita, onemocnění srdce a cév, a v neposlední řadě snižuje imunitu.

Ta pravá délka spánku je ale pro každého jiná, obecně platí, že průměrná doba spánku je sedm až osm hodin. Najdou se i dospělí lidé, kteří potřebují až deset hodin spánku, ale jsou i tací, kteří se cítí čilí po pěti hodinách.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio