Nedělní Noční linka: Loutky, kreslené postavy, tedy svět animace

5. květen 2019

Na jaké animované filmy svého dětství vzpomínáte? Co vám říkají jména Adolf Born, Hermína Týrlová, Zdeněk Miler nebo Jan Švankmajer, který s chutí animoval syrové maso? 

Zaujal vás novodobý animovaný film? Zkoušeli jste vy sami něco animovat?

Chodili jste jako děti na loutková představení? Máte svůj klub loutkoherců? Jak se vyrábí marioneta, umíte to? Vyrobili jste svým ratolestem loutkové divadlo? Má v dnešní době animace ještě šanci?

Za pár dní začne v jihočeské Třeboni tradiční festival animovaných filmů Anifilm.

Letos festival udělí cenu za celoživotní přínos animovanému filmu Zdence Deitchové, která jako vedoucí výroby a později jako produkční pracovala ve studiu Bratři v triku. Za šedesát let jejího působení vznikly stovky filmových a dalších významných děl, např. Proč UNESCO, Obři, Krtek nebo Maxipes Fík.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.