Nechte vejce tančit kankán, prospívá to paměti

7. březen 2016

Trenérka paměti radí: čím absurdnější je pomůcka k zapamatování, tím lépe.

Paměť se podle Heleny Orálkové, trenérky paměti z Knihovny Jiřího Mahena v Brně, chová jako sval – když ji netrénujeme, ochabuje. „Pokud nám záleží na tom, abychom byli co nejdéle soběstační, je třeba mozek trénovat, namáhat ho, aby se cvičil,“ vysvětluje v poradně pondělního Apetýtu.

Takový trénink může mít různé podoby, záleží na naší vlastní fantazii. Mezi základní cvičení patří třeba to, že si sednete v obýváku do křesla a snažíte se vybavit si co nejpřesněji vybavit potraviny, které máte v kuchyni v lednici.

„Tréninku mozku také prospívá, když čas od času doma něco změníme. Pověsíme hodiny na jinou zeď, přeskládáme příbory v zásuvce,“ udává příklady Orálková. Upozorňuje, že mozku prospívají i některé potraviny a potravinové doplňky. Podle posledních průzkumů jsou to například vitamíny skupiny B nebo vlašské ořechy.

Dejte číslům obrazy

Největší problém je podle ní zapamatování čísel, protože jsou pro naši představivost příliš nekonkrétní, abstraktní. Nejjednodušší podle ní je přiřadit všem číslům od nuly do devítky nějakou konkrétní podobu. „Jen pro inspiraci, jednička může být smrk, bič nebo svíčka, dvojka obvykle představuje labuť, protože je jí podobná svým tvarem,“ napovídá trenérka paměti.


NÁRODNÍ TÝDEN TRÉNOVÁNÍ PAMĚTI

- vyhlašuje
jej Česká společnost pro trénování paměti a mozkový jogging
- je naplánovaný na týden od 14. března 2016
- jeho cílem je přesvědčit nejen seniory, že si ještě umí dobře pamatovat, když jim někdo poradí, jak na to
- více na stránkách Trénování paměti

A jak potom tento trik funguje v praxi? Paměť nejlépe ukládá originální příběhy. Pokud se tedy chceme naučit například letopočet objevení Ameriky Kryštofem Kolumbem, rok 1492, bude to metodou příběhu vypadat takto: „S jedničkou trochu zašvindlujeme a vynecháme ji z příběhu. Číslo čtyři vidím jako židli. Představím si tedy velkou loď, na její palubě stojí židle, velikostí spíš trůn, a na něm sedí Kryštof Kolumbus. Aby dobře viděl, má na oku lorňon, to je ta devítka. A okolo lodi plavou labutě zastupující dvojku – je to sice nesmysl, ale čím absurdnější je pomůcka, tím lépe si příběh zapamatujeme.“

Klíčem k úspěchu je podle Heleny Orálkové fantazie, ale také soustředění – musíme se soustředit na to, co si chceme zapamatovat. Moderátorce Jarce Vykoupilové například poradila, jak si zapamatovat nákupní seznam.

„Tato metoda pracuje s místem. Vezmete si třeba vlastní byt a každou položku nákupu spojíte s nějakou částí bytu. Zároveň se snažíte zapojit co nejvíce smyslů. První položkou na seznamu jsou třeba vajíčka – přiřadíme je k rohožce přede dveřmi. Zkusíme si představit, že deset vajec vyskákalo na rohožku a teď tančí kankán. Nebo si představíme, že v těch vejcích šlapeme, skořápky nás píchají do nohou. Pak pokračujeme dál na další místo a přidáváme položky ze seznamu,“ popisuje trenérka paměti.

autoři: Jarka Vykoupilová , ska
Spustit audio