Navštívili jste v Českém Krumlově podzemí? Vydejte se do tamního grafitového dolu

18. květen 2017

Možná si řeknete, že Český Krumlov už jste navštívili, nebo že ho dokonce znáte jako své boty. Koneckonců nebylo by divu, město zapsané na seznamu kulturního a historického dědictví UNESCO je jedním z nejnavštěvovanějších v republice. Ale byli jste v krumlovském podzemí?

Nemyslíme slavné Václavské sklepy pod zámkem, ale skutečné podzemí. Český Krumlov je totiž prokutaný křížem krážem. Dolovalo se tam stříbro, zlato a grafit. „Nejstarší písemná zmínka o dobývání stříbra a zlata v Českém Krumlově a jeho okolí pochází z roku 1475,“ potvrzuje Viktor Weiss z Hornického spolku v Českém Krumlově, horník tělem i duší, který se tomuto povolání upsal už v mládí.

Největší rozkvět těžby nastal mezi lety 1519 a 1550. Tehdy byla v Krumlově zřízena tavírna. Dodnes tu najdete i stejný pomístní název čtvrti, kde sídlí Střední umělecko-průmyslová škola Svaté Anežky České. Ještě za Viléma z Rožmberka bylo dolování na jeho panství úspěšné. To dokazuje jeden z jeho dopisů, kde stojí, že velké náklady, které do těchto dolů vložil, se mu bohatě vrátily. Pak ale přestala těžba zlata a stříbra vydělávat.

Sám Viktor Weiss se horníkem vyučil a pracoval v dole, který můžete osobně navštívit jako muzeum Grafitový důl Český Krumlov. Čeká vás prohlídka, před kterou vyfasujete hornickou přilbu, holínky, svítilnu a speciální kombinézu. Do nitra dolu vás pak odveze pravý hornický vláček, ovšem zpátky už budete muset šlapat sami. Pochopitelně za dohledu a odborného výkladu průvodce.

Grafitový důl je v Krumlově nejmladší

Grafitový důl je podstatně mladší než jeho ostatní českokrumlovští bratři. Byl založen v roce 1975 , čímž se stal nejmladším grafitovým dolem v České republice. „V Českém Krumlově se těžilo stříbro a grafit,“ shrnuje Viktor Weiss s tím, že dobývání zlata nebývalo tak výnosné, protože zlaté žíly byly velice slabé.

Jaké to je být horníkem si můžete vyzkoušet sami při návštěvě muzea Grafický důl v Českém Krumlově

Stará důlní díla, přesněji řečeno dnes již zazděné nebo jinak zabezpečené vchody do nich, najdete v Českém Krumlově na několika místech, například v Rybářské ulici nebo v části Plešivec na takzvaném Svatém Duchu. Poddolována je i řeka Vltava. Právě časté průniky vody z řeky do důlních šachet byly jednou z příčin ukončení těžby.

Původně se podle Viktora Weisse těžilo hlavně pod Křížovou horou, na kterou je také moc příjemný výstup a odkud si můžete Krumlov prohlédnout z úplně jiné perspektivy, než ho lidé běžně znají. Naposledy kutali horníci ve štole sv. Jan Nepomucký pod Křížovou horou v roce 1849 a tím skončila i historie dolování stříbra a zlata v okolí Českého Krumlova.

Zůstala tu jen těžba grafitu, ale ani ta nebyla rozhodně nijak zanedbatelná. Historické zdroje uvádějí, že ještě v 70. letech minulého století pracovalo v jihočeských grafitových dolech na tisíc havířů.

Spustit audio