Návštěvníci Adršpašsko-Teplických skal se musí od jara připravit na dopravní komplikace

14. prosinec 2019

Oprava hlavního silničního tahu mezi Adršpachem a Teplicemi nad Metují začne poslední březnový den příštího roku. První etapa potrvá tři měsíce, navázat by mohla etapa druhá. Na ní ovšem zatím nejsou peníze. Už teď je ale jasné, že kvůli úplné uzavírce komunikace se minimálně na část hlavní sezóny výrazně zkomplikuje příjezd turistů k Adršpašsko-teplickým skalám.

Čtěte také

První etapa opravy silnice z centra Teplic nad Metují po parkoviště u Teplických skal potrvá do konce června, případná druhá navazující etapa, zajišťující opravu silnice až po železniční přejezd Bučnice, by znamenala uzavírku hlavní silnice mezi skalami přes celé letní prázdniny.

„Určitě obavu máme," vystihuje stručně a jasně situaci nezávislý starosta Teplic nad Metují Josef Bitnar. A nelze se mu divit, každoročně totiž Adršpašsko-teplické skály navštíví podle statistik provozovatelů zhruba 400 tisíc lidí.

Turistům přijíždějícím od Hradce Králové a Broumova nezbyde po dobu oprav nic jiného, než využívat objížďku přes Jívku, tou samou cestou by měli jezdit i místní, cestující do Adršpachu například za prací.

Vlčí rokle

Starosta Josef Bitnar se ale obává, že řidiči budou hledat náhradní trasy, například cestu přes Horní Teplice určenou pro záchranáře.
„Ta objížďka je určena pouze pro složky integrovaného záchranného systému. Město ji sice vyasfaltovalo, ale je to v podstatě jen jeden jízdní pruh, kde není kapacitně možné, aby tam probíhal velký provoz."

Pro turisty bude asi nejjednodušší využít hromadnou dopravu

Problémy očekávají i v Adršpachu. Zmiňovaná objížďka přes Jívku totiž znamená, že všichni turisté musí následně projet ke skalám přes celou obec. 

Národní přírodní rezervace Adršpašsko-teplické skály

Podle nezávislé starostky Dany Cahové je přitom možné, že se ve stejném termínu bude navíc v Adršpachu budovat asi kilometr dlouhý chodník.
„Určitě se to celé nezavře. Nevím, jestli to bude kyvadlově nebo na semafory, to bude záležet na firmě, která vysoutěží realizaci stavby chodníku."

Čtěte také

Klíčové pro dopravní situaci v oblasti může být rozhodnutí o tom, v jakém režimu bude během rekonstrukce silnice fungovat hraniční přechod ve Zdoňově. Tím totiž do skal přijíždí velká část turistů z Polska.

„Prověřuje se, zda by se na tento hraniční přechod mohl umístit režim takzvaného malého pohraničního styku. To znamená, že by v určitých dnech mohli tento přechod využívat pouze obyvatelé té dané oblasti nebo regionu," říká starosta Meziměstí Pavel Hečko z ČSSD, který má na krajském úřadě na starosti cestovní ruch.

Možná nejjednodušší tak může pro turisty být využití hromadné dopravy. Odstavná parkoviště pro stovky aut by měla být k dispozici například v Teplicích nad Metují nebo polském Mieroszówě.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.