Nasměrují řidiče na volná parkovací místa. Zlín instaluje nové informační panely

16. únor 2020 13:54

Se snadnějším parkováním ve Zlíně má pomoci nový chytrý parkovací systém. Kromě navigace k parkovištím se díky němu řidiči dozvědí informace o počtu volných míst.

Zaparkovat snadno a bez přejíždění z parkoviště na parkoviště. Ke snadnějšímu hledání volného místa pomůže tzv. chytrý navigační systém, na kterém město pracuje. Jedná se o navigaci na parkoviště a zobrazení obsazenosti na jednotlivých parkovištích.

Navigační tabule budou směřovat řidiče na městská parkoviště ve Zlíně. V budoucnu se počítá s rozšířením tohoto navigačního systému i na soukromá parkoviště. Mimo navigačního parkovacího systému budou digitální tabule sloužit i například k předávání aktuálních mimořádných informací o dopravě ve městě.

Nové informační parkovací panely ve Zlíně

„Celkem bude umístěno 20 kusů navigačních cedulí, kdy v první fázi budou rozmístěny 4 nové tabule. Následovat bude výměna 8 stávajících tabulí, které nyní zobrazují jen dojezdové časy, ve třetím kroku bude doplněno dalších 8 tabulí,“ uvedl radní pro dopravu Michal Čížek z hnutí ANO.

Díky této technologii bude umožněna větší variabilita informací pro řidiče, včetně grafického zobrazování dopravního značení pro předávání aktuálních a mimořádných dopravních informací.

„Vedle projektu navigačních cedulí budou doplněna parkoviště tzv. závorovým systémem s kamerami, které budou umět načítat registrační značky. V praxi půjde o klasický vjezd na parkoviště osazenými závorami, kdy si řidič odebere parkovací lístek,“ doplnil Čížek.

Nové informační parkovací panely ve Zlíně

Před odjezdem zaplatí u parkovacího automatu a po zaplacení bez vkládání parkovacího lístku do výjezdního terminálu odjíždí. Nové závory na jednotlivých parkovištích nahradí stávající nevzhledné pevné „buňky“ s obsluhou.

Předplatitelé parkování se mohou těšit na RFID čtečky dlouhého dosahu, to znamená, že by mělo stačit mít za předním sklem parkovací kartu a závory se budou automaticky otevírat.

autor: Lukáš Veselý
Spustit audio

Související