Následkem podvýživy může být špatné hojení ran i snížení mobility, varuje nutriční terapeutka
Malnutricí, tedy takovým stavem výživy, který je způsobený nedostatečným nebo nevyváženým příjmem potravy, trpí až 40 % hospitalizovaných pacientů. Kvalifikovaný odhad pak uvádí, že roční náklady na zdravotní a sociální péči, která je kvůli tomu nutná, jsou až 60 miliard korun.
Čtěte také
Malnutrici jsou nejvíce ohroženi pacienti s nádorovým onemocněním, alergici nebo pacienti po chirurgickém zákroku. Riziko roste také u seniorů nad 65 let, zvláště u těch, kteří žijí sami nebo v domovech pro seniory. „Problém mohou jejich blízcí poznat podle toho, že tito lidé jsou slabí, hubnou, mohou mít zhoršený stav vlasů, kůže a nehtů. Takový člověk může trpět také aftami, špatně se mu hojí rány nebo se u něj tvoří dekubity,“ vysvětluje vedoucí oddělení léčebné výživy Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně Alena Mottlová.
Čtěte také
V takovém případě by se lidé neměli spoléhat na to, že problém vyřeší sami. Vždycky je třeba se obrátit na nutriční specialisty. Ti nejen zjistí přesný stav nemocného, ale také vytvoří plán, jak chybějící živiny doplnit. „Samozřejmě se mu to snažíme vysvětlovat, proč je ta výživa důležitá, nabídneme individuální dietu a různé formy nutriční podpory a sledujeme, na co ten člověk zareaguje a co je pro něj výhodnější,“ vysvětluje Alena Mottlová s dodatkem, že někdy právě starší lidé na jejich návrhy reagují odmítavě a je třeba mít při práci s nimi trpělivost.
Jaká jsou řešení pro pacienty, kteří z jakéhokoli důvody běžnou potravu nejsou schopní přijmout? Jaká je vůbec dostupnost nutriční péče o pacienty? A Jak je možné, že i člověk s nadváhou může ve skutečnosti trpět podvýživou? I na tyto otázky se dozvíte odpověď z rozhovoru s Alenou Mottlovou.
Související
-
Špatné stravování dospělých je špatným příkladem pro děti, upozorňuje pediatr Petr Tláskal
Je snídaně důležitá? „Pokud nesnídáte, vede to k dietním prohřeškům. Snídaně je velmi důležitá a má spojitost s obezitou u dospělých i dětí,“ radí odborník na výživu.
-
Jsem starý, už nepotřebuji tolik jíst, slyšíme často od seniorů. To je ale naprosto mylný názor
doc. MUDr. Pavel Těšínský a MUDr. František Vojík jsou hosty naší radioporadny. Téma: malnutrice aneb podvýživa. Specifika výživy seniorů.
-
S redukční dietou nezačínejte, když jste nemocní, radí expert na podvýživu. Jaká dieta funguje?
Slovo podvýživa jsme si zvykli spojovat spíše s třetím světem. Lékař Pavel Těšínský je šéf jednotky intenzivní metabolické péče a s následky diet se potkává denně.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka