Naše zdravotnictví je srovnatelné se západoevropským, říká ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

30. srpen 2019

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch přijel do studia Českého rozhlasu z IKEMu, kde právě otevřeli novou magnetickou rezonanci. Domnívá se, že naše zdravotnictví je srovnatelné s ostatními evropskými státy od nás na západ. Skvělé výsledky máme podle něj například v kardiologii, transplantacích nebo v onkologii. Xaverovi také přiblížil, proč se rozhodl jít do politiky a popsal i svoji hudební kariéru.

„Nejsme na tom hůř, naše zdravotnictví skutečně snese srovnání s dalšími evropskými zeměmi. Z hlediska dostupné péče a dostupnosti k lékům jsme srovnatelní. Je pravda, že do zdravotnictví dáváme méně procent HDP, ale funguje. Skvělé výsledky máme například v kardiologii, kde jsme nastavili postupy pro zbytek světa. Na špičkové úrovni jsme také v transplantacích a v onkologii,“ říká Vojtěch.

Adam Vojtěch a politika

Adam Vojtěch šel do politiky s vizí, že chce pracovat pro svůj stát. Ve funkci působí přibližně rok a půl a snaží se, aby se věci posunovaly dopředu: „Ministerstvo zdravotnictví je složitý resort, ale i tak se dá udělat spousta dobré práce. Na svém kontě mám už celou řadu dílčích úspěchů, například za některé pomůcky pacienti, kteří je nezbytně potřebují k životu, budou platit od podzimu mnohem méně než dosud. A systémové věci, jako například chystaná novela o lécích, nejsou vidět hned, ty se projeví až v budoucnu,“ vysvětluje ministr.

To, co nefunguje podle jeho představ a dost ho to mrzí, je nedostatek lékařů v některých regionech. Jedná s tamními nemocnicemi o motivačních dotacích, které by mladé lékaře přivedly.

Rodina i přátelé Adama Vojtěcha v jeho práci podporují, což velmi oceňuje. Opravdové kamarády má hlavně z gymnázia v Českých Budějovicích. Mimo jiné ho pojí přátelství s hercem Jiřím Mádlem, i když na druhé straně je rozdělují jiné politické postoje.

Soutěžící v SuperStar

Xaverovi Adam Vojtěch vyprávěl také o svém koníčku, kterým je hudba a zpěv. Od svých šesti let navštěvoval ZUŠ, později vystupoval v jižních Čechách s různými kapelami. Pokud mu to čas dovolí, tak přibližně jedenkrát měsíčně si zazpívá s kapelou i v současnosti, přestože je ve funkci ministra. Někteří si Adama Vojtěcha možná budou pamatovat také ze soutěže Superstar, které se zúčastnil v sedmnácti letech. Na to vzpomíná rád, i když s rozporuplnými pocity - pozitivními i negativními. Pravdou ale je, že se na základě účasti v této soutěži rozhodl vystudovat vysokou školu a hudbu mít jenom jako koníčka.

Jaké prožil Adama Vojtěch léto, jakou část naší vlasti má rád a co ho v nejbližší době čeká v práci, to si můžete poslechnout v záznamu pořadu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.