Národopis a Morava jdou ruku v ruce. Moravské zemské muzeum zve do nových expozic

18. duben 2022

Do studia zavítala Hana Dvořáková z Etnografického ústavu Moravského zemského muzea. Nechte se pozvat do zrekonstruovaného Paláce šlechtičen v Brně, kde vznikly nové stálé expozice – Loutkařské umění a Tradiční kultura na Moravě v zrcadle času.

„Chceme prezentovat naši práci a představit krásné sbírky, které etnografický ústav opatruje,“ přibližuje Dvořáková. Veřejnosti se představí také zrestaurovaná kaple Očišťování Panny Marie.

Barokní palác ve středu Brna znovu ožívá uměním a kulturou od 21. dubna 2022. Více informací o znovuotevření Paláce šlechtičen najdete tady.

„Národopis a Morava jdou ruku v ruce, kroje, lidová hudba, architektura, cimbálová muzika, vinařské uličky. Morava se prezentuje prostřednictvím kulturních stereotypů, což jsou fenomény z lidové kultury,“ vysvětluje etnografka.

A k jakým změnám v interiéru paláce došlo? „Prostor pro představení muzejních předmětů jsme zvětšili, rozšířili jsme expozici zemědělství a úplnou novinkou je expozice tradiční moravské hudby, která obsahuje nejen hudební nástroje, ale je tam audiovizuální prezentace lidových tanců, mapa regionů,“ popisuje Hana Dvořáková.

Co nabídne bohatý doprovodný program slavnostního znovuotevření výstavních prostor? Jaký vzácný předmět bude návštěvníky vítat hned za vchodovými dveřmi? Řeč bude i o bohaté historii samotné budovy, bývalého nadačního zařízení pro výchovu opuštěných šlechtických a měšťanských dívek.

autoři: Jarka Vykoupilová , lop
Spustit audio

Související